Har du taget på natten over? 

Har du taget på natten over? 

De fleste har oplevet, at tage på natten over – med helt op til 800g. Det er nok til at dræbe motivationen for de fleste, eller finde den store hammer frem og slå sig selv i hovedet med den.

Denne stigning skete, selvom du har gjort alt rigtigt. Du har muligvis trænet og som minimum spist “rigtigt”- og alligevel tog du på. Hvad pokker skete der? Du har glædet dig hele ugen til at gå på vægten, og fejre din indsats….. Og så siger vægten at du har taget på! Og på et split sekund er dagen ødelagt, og du har lyst til at give op – for din indsats har jo tydeligvis ikke båret frugt!

Men inden du giver op, så lad mig fortælle dig, at du gør alt det rigtige. Din vægt vil altid svinge, det er helt normalt – hvor demotiverende det så end måtte være.

En lille side historie, så har jeg haft en klient, der ville tabe sig, og hun gav den max gas. Men tabte i alt kun 2 kg på 3 måneder!!!!  Og havde vi kun kigget på hendes vægt, havde dette på alle måder været nedslående. Men vi kiggede også på hendes cm, og på de 3 måneder havde hun tabt 93! Cm fordelt på kroppen og gået 6 str ned i tøj. Vi fandt yderligere ud af at hun reagere på gluten, til trods for hun ikke tester positiv for glutenalergi hos lægen.

Min pointe er – du  kan ikke kigge på vægten alene. Det er helt normalt at din vægt vil stige og falde – er du kvinde vil den stige alt efter hvor du er i din cyklus – igen det er helt normalt. Det samme gælder også for din sliktræng, den er også tiltagende i bestemte perioder af din cyklus.

Hvorfor?
Hvorfor tager man på natten over?

Tager du 1 kg på natten over er det oftest væske  og IKKE fedt!!! Fedt tager længere tid at sætte sig og kommer ikke fra den ene dag til den anden.


En af årsagerne kan være, at din krop har ændret måden den lagre energi på. Den kan lagre det blandt andet i blod, lever og nyre og den kan let lagre Et sted mellem 350-750 g og i nogle tilfælde mere i form af glykogen  ( du behøver ikke forstå hvad glykogen er, bare hvid det er helt normalt, og ufarligt) Det interesante ved glykogen er at det binder 3-4  gange så meget vand til sig og vil derfor veje mere – uden at fylde mere, dette er det vi kalder at kroppen holder på væske.

Dette sker især, hvis du har holdt en kostplan i et par dage, og spist rigtigt meget protein, og nu gik du lige amok i slikskålen – Så vender det hele systemet på hovedet, og kroppen holder en masse væske. Men bare rolig – det slipper igen!!

Det er ikke fedt og det er ikke farligt. Det bedste du kan gøre er at holde fokus på dine hoved- og del mål – du skal nok lykkes.


En anden årsag til at du tager på i vægt natten over:

Har du spist et måltid med højt saltindhold? Som pizza – eller alle former for junk food, samt sushi? Så vejer du også mere dagen efter. Det har igen intet med fedt at gøre – med mindre du har spist over din kalorier hver dag – men har du fulgt din kostplan eller holdt dine kalorier – eller hvis du er på mit “sundt og varigt vægttab” – hvor du lære at tabe dig uden alle de her restriktioner – så er det ikke fedt.! Så er det væske

Men yderligere, så ligger der nu en hel masse i tarmene. Junk food er længere tid om at komme igennem tarmen ( med mindre du har fået roskildesyge som side salad) så indtil du har været på toilettet og lavet nr 2, så er det igen kun væske eller mad i tarmene der vejer,

Endnu en grund til vægtøgning:

Jeg nævnte det kort før – du vil veje mere som følge af din cyklus hvis du er kvinde. Det er bare endnu en af naturens små finurligheder. Vi vejer mere ved ægløsning og op til menstruation – som om vi ikke har nok at slås med som kvinde. Derudover har du sikkert også en craving eller to omkring ægløsning og tæt på eller under menstruation – igen helt naturligt. Din krop har brug for mere energi i disse perioder. Så lad nu være med at straffe dig selv, for den helt naturlige reaktion din krop har på naturen. Lær i stedet at arbejde med din krop og ikke i mod den. Hvis du har en tendens til at være hård ved dig selv, kan du booke en uforpligtende samtale med mig, så kan du høre mere om de metakognitive principper og hvordan du kan lære at blive din egen bedste veninde på rejsen – samtalen er gratis og uforpligtende og ellers kan du joine vores “kickstart dit vægttan” eller joine vores gratis facebook gruppe, hvor du kan møde andre ligesindede på samme rejse.

Det du skal tage med dig fra denne artikel, er…. At din vægt vil altid svinge.! Så lad ikke vægten være afgørende for din succes. Husk at måle dig med målebånd og mærke ind i hvordan du har det. Og hvis du er træt af at skulle selv så kontakt os, så finder vi ud af hvad vi kan gøre for dig – så du er sikret det sundeste og mest stabile vægttab der passer til din hverdag, og dit liv. Så dine resultater ikke blot ses på vægten nu og her men også sikre dig et varigt vægttab.


Ønsker du hjælp til at stoppe overspisnig? Få mad ro? en sundere livsstil eller andet? Så book en gratis og uforpligtende samtale herLæs mere

  • Har du taget på natten over? 
    Har du taget på natten over?  De fleste har oplevet, at tage på natten over – med helt op til 800g. Det er nok til at dræbe motivationen for de fleste, eller finde […]
  • Keto – Pesto kylling
    Jeg kender alt til travle dage, hvor aftensmad oftere er en byrde end så meget andet.Som mor har jeg ikke tiden til at stå i køkkenet flere timer, derfor skal det være nemt, […]