Kostfibre – hvorfor er de så vigtige?
Gode grunde til at vi skal spise kostfibre
Kostfibre er en vigtig del af vores kost, som er med til at forbedre vores helbred. Fiberrig kost er godt for sundheden, da det hjælper med at forebygge en række livsstilssygdomme.
Overordnet er kostfibre særligt grove kulhydrater, der adskiller sig fra almindelige kulhydrater ved at passere relativt ufordøjede igennem vores system. Kostfibre feder ikke, da de ikke omdannes til meget energi (kalorier). Samtidigt skaber de en god mæthedsfølelse, der holder i lang tid.
Det betyder dog ikke, at det er sundt at spise lige så mange kostfibre, som vi har lyst til. Alt for mange kostfibre kan føre til ringere optagelse af maden. Det resulterer i en ringere næringsoptagelse, hvilket kan give udslag i et vægttab, fordi kroppen får for lidt kalorier.
Kostfibrenes egenskaber
Kostfibrene har flere gode egenskaber, som hjælper på din krops sundhed.
En af egenskaberne er, at kostfibre sætter skub i fordøjelsen. Det betyder, at de er med til at sikre regelmæssig afføring. Fibrene er rigtig gode for fordøjelsen, og gør dig mæt i længere tid, hvilket er med til at slukke den unødvendige sult, som mange har. En anden egenskaber, at kostfibre har en positiv indflydelse på kolesteroltallet. Undersøgelser har også vist, at en fiberrig kost medvirker til forebyggelse af hjertekarsygdomme og også kan hjælpe med at holde dit blodsukker mere stabilt.
Gode kilder til fibre
Der er flere kilder til kostfibre, og nogle af dem kan du finde her:
- Rugbrød
- Havregryn
- Kolde kartofler (afkølet efter kogning)
- Fuldkornspasta
- Bælgfrugter
- Grove grøntsager som gulerødder og broccoli
- Frugt
- Bønner
- Frø – fx chiafrø
- Kerner – fx solsikkekerner
De to typer kostfibre
Der findes to typer kostfibre, som har hver deres effekt på kroppen.
Den første type er de opløselige. Disse kostfibre binder vand til sig, hvilket får maden til at fylde mere. Det betyder, at de sænker mavetømningshastigheden og dermed også forlænger din mæthedsfornemmelse. Derfor vil du føle dig mæt i længere tid, og ikke have trang til at spise. Eksempler på opløselige kostfibre er gulerødder, rugbrød samt frisk og tørret frugt.
Den anden type er de uopløselige. Disse kostfibre kan ikke opløses i vand, men suger alligevel en del vand. Disse fibre er med til at øge hastigheden på fordøjelsen af maden. Dette resulterer i en velfungerende fordøjelse. Dog er der ikke så lang mæthedsfornemmelse, og du vil hurtigere blive sulten, end hvis du spiser de opløselige kostfibre. Eksempler på uopløselige kostfibre er hvedeprodukter og upolerede ris.
Grundet vands indflydelse på kostfibrene, er det vigtigt at huske at indtage en masse vand, når man spiser fiberrig kost. Derudover burde en voksen spise mellem 25-35 gram kostfiber på daglig basis.
Vil du have inspiration til flere sunde snacks, kan du hente mit gratis snack hæfte i shoppen
eller har du brug for hjælp til at slippe af med snackeriet, så kan du kontakte mig på kontakt@thefirststep.dk
så kan vi tage en uforpligentende samtale. Husk at det er muligt at tabe sig uden at skulle sige farvel til alle de ting, du nyder.
Læs evt. blogindlægget “hvis vi er hvad vi spiser – er du så en snack?”
Hvis du har lyst er du hjerteligt velkommen i vores gratis gruppe på facebook “livsstil og sundhed”